Es celebra una assemblea per acabar amb el soroll de les avionetes de l’aeròdrom de Sant Fruitós

0
Saltamos Festival. Fotografia: Catpress
Saltamos Festival. Fotografia: Catpress

Aquest dimecres el pati de l’escola La Serreta va acollir mig centenar de veïns per aturar el soroll de l’aeròdrom de Sant Fruitós. Demanen eliminar la contaminació acústica i ambiental produïda per les avionetes. Els veïns de diversos municipis del Bages, sobretot de Santpedor, del Mirador de Montserrat, Castellnou, Pineda de Bages i Sant Fruitós es van reunir per primera vegada i es constituiran com a entitat per controlar de prop l’activitat de l’aeròdrom.

Es queixen de què les avionetes volen des de primera hora del matí fins a l’última, dijous, divendres, dissabtes i diumenges. I volen que es «retorni la pau» al cel del Bages. Veuen intolerable que el ben estar acústic de tota una comunitat es vegi alterada per l’activitat d’una empresa privada dedicada al lleure. Argumenten que viure en silenci és, o hauria de ser, un dret de tota la ciutadania. A part de la contaminació acústica que ocasionen les avionetes, també defensen que al grup hi ha la preocupació de la contaminació de l’aire i per la seguretat d’aquests vols, que afecta les persones i a la fauna de l’entorn.

Tot va començar l’agost de l’any passat quan van començar amb un moviment veïnal a través de Whatsapp i ara fan un pas més per créixer i continuar amb el seu objectiu. El 26 d’octubre van fer arribar el seu malestar al Síndic de Greuges que van aconseguir que 425 persones hi signessin, més 5 entitats veïnals com l’associació de veïns de Santpedor, la del mirador de Montserrat i la de Pineda de Bages, així com tres entitats mediambientals com l’ADF de la comarca, l’associació Meandre i l’estació biològica de l’aiguamoll de la bòbila i també s’hi va adherir l’escola la Serreta.

L’ajuntament de Santpedor i Castellnou han aprovat les mocions de suport al moviment. L’alcalde Xavier Codina va manifestar el seu compromís amb l’associació i va explicar quins passos s’estan fent actualment des del consistori. Va explicar que des de l’ajuntament s’han iniciat controls sonors periòdics al municipi a l’espera d’obtenir les primeres conclusions i han demanat assessorament tècnic i ambiental a través del qual s’ha contactat amb l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESE), que s’ha autoritzat l’Ajuntament de Santpedor a reportar qualsevol anomalia que es detecti en l’activitat de l’aeròdrom.
El 26 de setembre, durant la Fira de Sant miquel aprofitaran per difondre el moviment i recollir adhesions.

Al final de la sessió es va obrir un torn de paraules. «Com ho fareu per reduir el soroll si no s’elimina l’empresa?», va demanar un dels assistents. «No ens enganyeu», va afegir amb un to desesperançador.