La CUP-Amunt proposa col·locar dues Stolpersteine per homenatjar als dos santpedorencs que van sobreviure a Mauthausen

0
Les llambordes Stolpersteine de Manresa amb una escultura de l'escriptor Joaquim Amat-Pinella.
Les llambordes Stolpersteine de Manresa amb una escultura de l'escriptor Joaquim Amat-Pinella.

La CUP-Amunt, de Santpedor, ha presentat una moció per homenatjar als dos supervivents santpedorencs de Mauthausen. La proposta és col·locar dues llambordes Stolpersteine davant dels domicilis on van viure i fer-ne una inauguració pública. La moció, això sí, també contempla demanar l’opinió als familiars de les víctimes i les persones que ara viuen a aquestes cases.

La proposta de la CUP arriba després que dimarts fes 75 anys de l’Alliberament del camp de concentració nazi, per on van passar els santpedorencs Josep Bailina i Eugeni Prat. En el cas de Prat, va ser internat a camps de concentració francesos després de la Guerra Civil i va treballar construint carreteres estratègiques fins l’inici de la Segona Guerra Mundial, quan va ser empresonat i dut a Mauthausen. Bailina, va resultar ferit a la Batalla de l’Ebre i després va exiliar-se a França. Allà va ser arrestat i deportat a Mauthausen, on gràcies a la seva formació va treballar d’assistent de l’escrivent i des d’aquesta posició va aconseguir salvar moltes vides. El líder de la CUP-Amunt, Aniol Vila, explica la importància de recordar Josep Bailina i Eugeni Prat.

Les llambordes amb les que es vol fer l’homenatge, les Stolpersteine, les dissenya l’artista berlinès Gunter Demnig, són quadrades i fan 10 centímetres per costat. Es col·loquen davant de les cases on van viure o treballar les víctimes i actualment n’hi ha més de 50.000 distribuïdes entre 21 països europeus.

Tot plegat es debatrà al ple municipal ordinari d’aquest mes de maig que es celebrarà dimarts que ve, dia 12. Un ple que també tindrà com a protagonista la creació d’una comissió destinada a establir el Pla de Xoc de Santpedor amb l’objectiu de paliar la crisi de la COVID-19 i que els grups municipals ja estan consensuant.