L’Ajuntament es posiciona en contra de la repressió policial i jurídica a l’independentisme

El ple municipal d’ahir va aprovar una moció en defensa a les mobilitzacions contra la sentènci al judici de l'1-O. A més, va servir per mostrar rebuig a la possible reutilització de l’antiga central tèrmica de Cercs per convertir-la en una incineradora de residus.

0
Ple municipal ordinari de novembre del 2019.
Ple municipal ordinari de novembre del 2019.

El ple municipal ordinari d’avui ha durat gairebé dues hores i ha començat amb l’aprovació d’una nova normativa de fiscalitat que s’anirà implantant durant els pròxims 4 anys. Tot passa per aconseguir que la interventora de l’Ajuntament pugui fer un seguiment dels expedients i plans que passen per les seves mans un cop s’executen. Fins ara, aquest pas no hi era i només es feia un estudi previ. D’aquesta manera s’agilitzarà tot plegat. Ho explica el propi regidor de d’Hisenda, Josep Illa:

El Regidor d’Hisenda, Josep Illa

Els primers passos han sigut els dos dels dictamens de l’ordre del dia i que s’han aprovat amb els vots a favor de tots els partits menys els dos regidors de la CUP, Aniol Vila i Pau Clusella, que s’han abstenigut perquè volen estudiar a fons l’abast que poden tenir aquestes modificacions.

D’altra banda, al ple s’hi han presentat dues mocions. La primera ha sigut per rebutjar la reutilització de l’antiga planta tèrmica de Cercs com a incineradora de residus. L’alcalde de Santpedor, Xavier Codina, ha explicat que des d’Esquerra del Berguedà van demanar al grup municipal que la duguessin al ple.

L’alcalde de Santpedor, Xavier Codina

En aquesta mateixa línia, Albert Espinalt, de Junts per Santpedor, ha explicat que votar en contra seria contradir-se.

Albert Espinalt, regidor de Mobilitat i Via Pública

Tant la CUP com Progrés Municipal han compartit els arguments de l’equip de govern i Santpedor en Comú Podem ha volgut puntualitzar dos dels punts de la moció.

El tema que més debat ha provocat, però, ha sigut una moció presentada per la CUP que demana la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Tresa Cunillera; el ministre d’interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska; i el conseller d’interior, Miquel Buch. A més, que Santpedor es posicioni en contra de la repressió policial i jurídica contra l’independentisme i doni suport a les mobilitzacions contra la sentència al judici de l’1 d’octubre, a part de solidaritzar-se amb els detinguts d’aquestes manifestacions. També demana la dissolució de les Brigades Mòbils dels Mossos d’Esquadra, tot i que Esquerra Republicana ha esmenat el text perquè quedi oberta la porta a un replantejament de l’unitat enlloc de la seva desaparició.

Junts per Catalunya, Progrés Municipal i Santpedor en Comú Podem s’han desmarcat de la moció. El líder del grup postconvergent, Toni Puiggròs, ha explicat que sí estan a favor de denunciar la repressió judicial espanyola, però creu que la moció anava massa lluny demanant la dimissió a persones concretes.

El segon tinent d’alcalde, Toni Puiggròs

En aquesta línia, també ha explicat que un cos d’antiavalots és necessari i que des de la conselleria d’interior s’han compromès a buscar tots els agents que s’hagin saltat els protocols i les normes.

D’altra banda, Santpedor en Comú Podem ha demanat prudència i el seu líder, Jesús Puig, ha explicat que fins que no s’hagin tancat totes les investigacions no es poden prendre decisions precipitades. També ha aprofitat la seva intervenció per demanar diàleg entre totes les forces contràries al feixisme que, ha avisat, havia entrat al congrés i se l’havia d’aturar.

El número 2 de la CUP al ple, Pau Clusella, ha explicat que el debat dins del ple és bo pel poble perquè des del municipalisme també es fa política estatal.

El regidor en l’oposició per la CUP, Pau Clusella

Un altre partit que s’ha absteningut a aquesta moció ha sigut Progrés Municipal. El seu líder, Ferran Tarazona, ha repetit que ells són un partit de poble i volen fer polítiques municipals. En aquesta línia, Progrés Municipal ha presentat una pregunta al ple amb la intenció de posar sobre la taula un dels problemes històrics del poble: accedir al cementiri.

La pregunta demanava si es podria fer un accés a peu, perquè actualment només s’hi pot arribar a través de la carretera. Albert Espinalt, regidor de mobilitat i via pública, ha explicat que ara mateix era complicat perquè el lloc on s’hauria de construir aquest accés és propietat agrícola privada. Tarazona ha explicat que un dels seus objectius és dur al ple problemes d’aquesta mena per facilitar el dia a dia de la vila.

El regidor en l’oposició per Progrés Municipal, Ferran Tarazona

El ple municipal també ha aprovat pagar la tercera quota de la construcció del clavegueram al Mirador de Montserrat —en total se’n pagaran 6 que ronden els 450.000€— i la continuïtat de les 7 places cedides per la Generalitat a la llar d’avis.