Arrenca el judici contra els acusats d’agredir un grup d’activistes mentre penjaven una estelada a Manresa el 2018

0

Els jutjats de Manresa acullen aquest dimarts la primera sessió del judici per la baralla que va tenir lloc el 30 de juliol de 2018, a la plaça Onze de Setembre de Manresa, quan un grup d’independentistes es va reunir per penjar una estelada i es van veure sorpresos per quatre persones que la volien arrencar i penjar una bandera espanyola. Els dos grups s’acusen mútuament de delictes de lesions lleus i d’un delicte d’odi, mentre que la fiscalia només els acusa del delicte de lesions lleus. Els independentistes han rebut el suport d’una vintena de persones a les portes dels jutjats. L’advocada de l’Ajuntament de Manresa ha demanat la nul·litat del judici per la llei d’amnistia, però la jutgessa ho ha desestimat.

La fiscalia acusa els quatre presumptes agressors que van intentar despenjar l’estelada d’un delicte de lesions lleus i també atribueix el mateix delicte a sis independentistes. En canvi, no demana cap pena per a sis independentistes més que van ser identificats pels Mossos el mateix dia dels fets. Per als deu acusats els demana una pena de 3 mesos de multa -a raó de 12 euros diaris- per a cadascun dels delictes lleus de lesions que els imputa: tres als independentistes i set als quatre acusats. També demana diverses indemnitzacions que van des dels 70 euros fins gairebé el miler.

Els quatre acusats ultres diuen que es van limitar a defensar-se

Les quatre persones acusades d’agredir el grup d’independentistes han estat els primers a declarar. Tots quatre han respost les preguntes del seu advocat i del fiscal. Han coincidit a afirmar que van quedar amb un grup d’amics per anar a retirar l’estelada i a penjar una bandera espanyola a la plaça Onze de Setembre quan “va aparèixer un grup de gent amb la cara tapada amb cascos i encaputxats” i asseguren que els independentistes se’ls van tirar a sobre “violentament”. “Nosaltres només volíem penjar la bandera espanyola”, ha declarat un d’ells, tot assegurant que van rebre cops al cap i a l’esquena.

També han explicat que alguns dels independentistes portaven pals de ferro i que ells es van limitar a “defensar-se”. El lletrat dels quatre acusats els ha preguntat si sentien odi o animadversió cap a alguna ideologia concreta i han assegurat que “no”. “Jo defenso el que crec i el que contempla la constitució espanyola, que diu que tenim el deure de defensar el país”, ha declarat un dels acusats, tot afegint que no sent “odi” envers ningú.

Els independentistes diuen que van ser agredits pels ultres: “Van venir per motius ideològics”

De la seva banda, els dotze independentistes que han estat citats a declarar -finalment se n’han presentat onze perquè un menor no ha pogut ser localitzat- han donat una versió totalment oposada als fets. Han relatat que van acudir el vespre del 30 de juliol a la plaça Onze de Setembre de Manresa per participar en una convocatòria que s’havia fet a través de les xarxes per tornar penjar l’estelada, ja que un grup d’ultres l’havia despenjat uns dies abans.

Mentre estaven penjant l’estelada, han declarat alguns d’ells, “va aparèixer un cotxe i va començar a fer voltes molt ràpidament al mig de la plaça”. Un dels ocupants del vehicle, han explicat, “va treure el cos per la finestra del vehicle i va començar a insultar i a fer crits de ‘Visca Espanya'”. Els independentistes asseguren que van trucar a la Policia Local, que va acudir al lloc al cap de pocs minuts i va demanar al vehicle que marxés.

Alguns dels participants a la convocatòria van quedar-se una estona més a la plaça després de finalitzar l’acte de penjada de l’estelada. Han declarat que, al cap d’uns 15 o 20 minuts, van tornar a aparèixer els quatre ocupants del vehicle, ara a peu, amb una escala de ferro i una bandera espanyola amb un pal. Alguns dels independentistes que han declarat han dit que van aproximar-se a les quatre persones per dir-los que no despengessin l’estelada i demanar-los que marxessin. Tot seguit, han explicat, els quatre acusats van agredir-los propinant-los cops de puny i també fent-los cops amb l’escala de ferro.

Un dels independentistes, que ha explicat que va ser atès pel SEM el dia dels fets i que va haver de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica per les agressions que va patir, ha declarat que els presumptes agressors van anar a la plaça “per motius ideològics”. “En el moment que fas una convocatòria pública per penjar una estelada i es presenta gent d’ideologia contrària a sabotejar l’acte, això és ideologia pura i dura”, ha afirmat.

Ideologia ultra i contrària a l’independentisme

Durant la sessió del judici d’aquest dimarts també han declarat alguns mossos que van fer informes sobre els fets. Un d’ells ha explicat que un dels quatre acusats portava una samarreta on feia esment al ‘155’ mentre que un altre portava una samarreta on es llegia ‘Comando SG’, que segons ha explicat l’agent, està vinculada al col·lectiu neonazi. També ha dit que van fer un informe individualitzat de cada un del quatre acusats i un perfil de les xarxes socials i ha dit que tots ells tenien vinculació a grups ultra o d’extremisme ideològic i que havien participat en altres accions de retirada d’estelades.

També han declarat alguns dels policies locals que van intervenir el dia de la baralla. Un d’ells ha dit que el grup de quatre acusats tenia una “actitud agressiva” i que “eren coneguts per la policia per intervencions similars en aquella època”. També ha assegurat que els independentistes van manifestar a la policia que tenien “por” de ser agredits un cop els agents marxessin. D’altra banda, tres policies locals han declarat que van escoltar “recriminacions mútues” entre els dos grups.